Het bewegingsapparaat

Onze eerste blog! Deze blog dient ter introductie, de komende tijd willen wij jou via deze weg namelijk meenemen in ons vak. Wij gaan jou vanuit onze visie en ervaringen informeren en inspireren ten aanzien van bewegen.

Even een korte introductie. Mijn naam is Hendrik Falkena, ben inmiddels ruim 11 jaar fysiotherapeut, 7 jaar manueel therapeut, fanatiek hardloper, wielrenner en mede-eigenaar van onze praktijk DAADKRACHT Fysiotherapie. Samen met mijn compagnon Jildert is onze missie zoveel mogelijk mensen te helpen het beste uit hun leven te halen doordat hun “bewegingsapparaat” optimaal functioneert.

Het bewegingsapparaat, of zoals Wikipedia het omschrijft: Het orgaansysteem waardoor de mens zich kan voortbewegen, bestaande uit het skelet, bindweefsel, gewrichten en spieren. Een geweldig systeem wat meestal precies doet wat het moet doen. Toch vertoont ook dit apparaat wel eens kuren welke resulteren in stijfheid en pijn in gewrichten of zelf krachtverlies. Meestal leidt dit weer tot beperkingen in alledaagse activiteiten, werk of sport. Een “falend” bewegingsapparaat is dan meestal ook heel vervelend en frustrerend.

Gebruik je het bewegingsapparaat waar het voor bedoeld is?

Eén van de meest gestelde vragen die we krijgen als fysiotherapeut is: ‘Waarom heb ik deze pijn in mijn spieren en gewrichten?’ Uiteraard is hier geen eenduidig antwoord op, maar toch is het vaak simpeler dan je denkt. Het begint bij een wedervraag die je jezelf kan stellen: ‘Gebruik ik het bewegingsapparaat waar het voor bedoeld is?’.

De meeste huishoudelijke apparaten hebben een gebruiksaanwijzing waarin precies staat waar het apparaat wel en niet voor bedoeld is. Deze hebben wij uiteraard niet en als je alleen al kijkt naar de ontwikkelingen in de wereld van de laatste 100 jaar dan is er ook in het gebruik van ons lichaam veel veranderd! Van ploegen op de akkers naar zitten op de tractor, de opkomst van het internet, de smartphones, de elektrische fietsen en de veranderingen in de sport.

Deze veranderingen en meer zijn inmiddels heel gewoon, maar hebben het gebruik van ons bewegingsapparaat en onze belastbaarheid drastisch veranderd. En dan laat ik het onderwerp voeding nog zelfs buiten beschouwing. Veel mensen zetten gezondheid als één van hun belangrijkste items bovenaan hun lijst met kernwaarden. Logisch, maar hoe bewust ben je hier echt mee bezig? Of misschien nog een betere vraag, hoe ben je hier onbewust mee bezig?

In mijn volgende blog ga ik meer in op de relatie tussen “verkeerd” gebruik van het bewegingsapparaat en klachten door te schrijven over het onderwerp overbelasting én onderbelasting in relatie tot pijnlijke spieren en gewrichten.

Daadkracht! (what’s in a name)

Sinds 1 januari 2021 hebben wij met onze praktijk een doorstart gemaakt onder de nieuwe naam DAADKRACHT Fysiotherapie. Sommigen werden verrast door deze naam, waar anderen hem direct precies passend vonden. In ieder geval, wij denken in deze naam onze missie en visie te kunnen samenvatten. De komende blogs zullen wij aan de hand van verschillende onderwerpen vanuit ons vak deze missie en visie meer en meer met jullie delen.

Wil jij ook een bewegingsapparaat dat doet wat jij wil? Blijf ons dan volgen of neem contact met ons op voor een persoonlijk plan.

Nadat wij de naam DAADKRACHT Fysiotherapie hadden gekozen liep ik tegen de onderstaande uitleg van het woord daadkracht aan op ensie.nl. Ik deel hem graag met je en hopelijk inspireert hij jou net zoveel als ons!

Daadkracht – het vermogen en de wil om dingen snel en met kracht voor elkaar te krijgen.

Daadkracht wordt sterker door een goed evenwicht tussen denken, voelen en doen.

Eerst denken en voelen.
Je bent in contact met jezelf. Je kent jezelf goed. Je weet wat je wilt.
Je zet je talenten bewust in en leeft volgens je kernwaarden.
Daardoor kun je snel besluiten nemen.
Je kwetsbaarheden die je hebt durf je te tonen. Daarmee worden ze een kracht.
Je bent niet bang om fouten te maken. Je laat je niet leiden door angsten en mogelijke beperkingen.

Doen
Je hebt de benodigde vaardigheden geoefend en blijft die oefenen om jezelf te blijven vernieuwen en ontwikkelen.
Al dit “voorwerk” zorgt ervoor dat je snel en goed in actie kunt komen.

Contact

Daadkracht Fysiotherapie Logo vrijstaand