Pijnlijke Spieren en Gewrichten: Overbelasting en Onderbelasting

‘Zou het overbelasting kunnen zijn’, deze vraag is bijna standaard bij een eerste consult bij de fysiotherapeut. En als je deze vraag niet zelf al stelt, dan is er wel een partner, kennis of hulpverlener die je deze vraag stelt. Een logische vraag, want overbelasting op een structuur leidt vroeg (acuut) of laat (na verloop van tijd) tot een verandering in die structuur. En uiteraard betekent dat in ons bewegingsapparaat meestal dat dit leidt tot pijn en functieverlies. Toch is het in de praktijk niet altijd makkelijk om hier goede conclusies uit te trekken en dit leidt dan weer tot een verkeerd of onvolledig plan om de klachten te bestrijden.

Wat is belastbaarheid?

Om overbelasting beter te begrijpen is het handig om een goede voorstelling te hebben van wat het begrip overbelasting betekend. Overbelasting betekent dat de belasting op de structuur, in dit geval het weefsel, hoger is dan de belastbaarheid van dat weefsel.

Dit is voor te stellen als een soort weegschaal die je in balans moet houden. Aan de ene kant van de weegschaal ligt alle belasting waar je aan blootgesteld wordt, zowel mentaal als fysiek. Op de andere kant bevindt zich je belastbaarheid, ook mentaal en fysiek. Dit is wat je op dat moment kunt verdragen en de sterkte van de structuur. Wanneer het “gewicht” van de belasting en de belastbaarheid minimaal gelijk zijn aan elkaar, de weegschaal is in balans, dan is er geen probleem.

Maar wanneer deze balans verstoord raakt, de belasting is hoger dan de belastbaarheid, dan is dit een voedingsbodem voor klachten. Deze kunnen veroorzaakt worden door een te hoge belasting, máár let op, ook door een te lage of verminderde belastbaarheid. Deze disbalans kan acuut ontstaan door een forse toename in belasting, vaak een trauma zoals een val of een piekbelasting. Of sluimerend door een langdurige blootstelling aan een iets hogere belasting dan de belastbaarheid aan kan.

In dit geval is het lichaam vaak nog lang in staat om te compenseren, dit betekent dat een ander deel van je lichaam opvangt wat het ergens anders te kort schiet. Dit kan op korte termijn functioneel zijn en als de verhouding in belasting en belastbaarheid dan snel hersteld wordt, hoeft er geen probleem te zijn. Echter wanneer dit te lang duurt kunnen ook de spieren en gewrichten overbelast raken die moeten compenseren, hierdoor breidt de klacht zich dan uit.

Onderbelasting als oorzaak

Regelmatig heb ik in de praktijk een “discussie” met een patiënt over wat de kip of het ei is. Welke was er eerst? Was het een te hoge belasting die leidde tot het falen van een structuur of was een structuur niet belastbaar genoeg om de belasting aan te kunnen. Strikt gezien is het altijd een overbelasting, de belasting werd het weefsel immers te veel en daardoor geeft het pijn.

Toch zijn we over het algemeen regionaal of zelfs in ons hele lichaam en geest niet belastbaar genoeg voor wat we (willen) doen. Vaak schrijven we dit toe aan onze genen, pech/geluk of zelfs leeftijd. Deze factoren spelen natuurlijk een rol, maar zijn meestal niet doorslaggevend. Er zijn namelijk mensen met specifieke aandoeningen, de nodige pech of een hoge leeftijd welke super fit/belastbaar zijn.

Het begint met ons te realiseren dat wij ons bewegingsapparaat vandaag de dag lang niet meer zoveel gebruiken waar het oorspronkelijk voor bedoeld is (lees ook blog het bewegingsapparaat). Zelfs al sport jij 3-4 keer per week een uur (goed zo!), wanneer je 40 uur per week achter de computer zit dan zal dit niet genoeg zijn om jouw belastbaarheid op peil te houden, vooral niet in de nek, schouder en bovenrug regio. Daarnaast zijn er factoren zoals bijvoorbeeld stress, hormoonhuishouding of een verlaagde weerstand welke jouw belastbaarheid (tijdelijk) kan verlagen, waardoor belasting welke anders geen probleem is nu ineens te veel kan worden.

De juiste balans vinden

Ook al worden wij vandaag de dag minder fysiek uitgedaagd dan vroeger, gelukkig is het prima mogelijk om je verhouding tussen belasting en belastbaarheid goed te houden. Wanneer je klachten hebt, begint het met het analyseren van jouw klacht in relatie tot jouw belasting en belastbaarheid.

Dit doe je samen met jouw fysiotherapeut, meestal direct vanaf de eerste zitting. Bij DAADKRACHT Fysiotherapie vinden we het erg belangrijk om hierin naast verlichting op de korte termijn ook direct mee te denken voor een oplossing op de lange termijn. Deze oplossing moet ervoor zorgen dat de klachten zoveel mogelijk wegblijven en dat jij alles kunt doen wat je graag wilt doen.

Het helpen met stellen van jouw gewenste doelen en de weg daar naar toe, zien wij als een belangrijk onderdeel van ons werk. Vaak is het behandeltraject een combinatie van behandelen, waarbij wij voorwaarden scheppen om goed te kunnen herstellen, houding- en belasting adviezen en oefeningen. Een “daadkrachtige houding” van zowel fysiotherapeut als patiënt is hierin dé sleutel tot succes! Lees hier meer over onze werkwijze.

Het is erg belangrijk om jezelf zo positief mogelijk “toe te spreken”. Hiermee bedoel ik dat het niet helpend is om jezelf wijs te maken dat het misschien wel niet beter zal worden om wat voor reden dan ook. Wij zijn als mensen hier snel onzeker over en nemen dan onbewust belemmerende overtuigingen aan. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze negatieve verwachtingen het herstel flink kunnen belemmeren. Onderschat de veerkracht van het menselijk lichaam niet! Kortom, blijf optimistisch en denk groot!

In de toekomst zullen wij in verschillende blogs onze visie en werkwijze bij specifieke klachten toelichten en onze eigen ervaringen delen. Wil je daar niet op wachten, neem dan gerust contact met ons op via de verschillende beschikbare kanalen.

Contact

Daadkracht Fysiotherapie Logo vrijstaand