Wat is sportfysiotherapie?

“Sportgericht behandelen DAT is mijn passie”

Jari Boorsma (26) begint binnenkort aan zijn derde jaar bij DAADKRACHT fysiotherapie. Nadat hij de bachelor Fysiotherapie heeft behaald, is hij momenteel bezig met de master Sportfysiotherapie. Een studie die hem op het lijf is geschreven en waarmee hij zijn ei kwijt kan bij DAADKRACHT fysiotherapie. “Het geeft mij energie als ik zie dat mensen minder klachten krijgen en bewegingen beter uitvoeren dan de week daarvoor.”

Een interview met onze sportfysio!

“Op het moment dat de pijn niet dusdanig aanwezig is en de klant kan doen wat ik graag wil zien, dan gaan wij sporten. Als ik iemand behandel, is dat puur in combinatie met sporten.”

Jari is meteen duidelijk waar het bij zijn behandelmethodes om draait. Sporten in combinatie met herstellen. Maar hoe ziet een fysio moment van Jari er dan precies uit? “Als ik naar mijn agenda kijk van vandaag, dan ben ik met niemand in de behandelkamer gebleven. Met iedereen ga ik de sportruimte in. De eerste keer dat ik een patiënt behandel maak ik een beweeganalyse van die persoon. Waar heeft de persoon last van? Welke doelbeweging veroorzaakt de problemen? Heeft iemand langer klachten of komen ze na een tijdje te zijn weggeweest weer terug? Waar kan het door komen dat iemand klachten heeft? Daar ga ik dan mee aan de slag.

Eigenlijk gooi ik het hele bewegingsprofiel om. Soms zal een persoon meer klachten krijgen of denken dat er niet snel genoeg vooruitgang in zit. Na drie à vier weken merken ze toch dat ze makkelijker gaan bewegen en daardoor eigenlijk de oude bewegingsstructuren niet meer belast worden en de klachten verdwijnen.” Dat geeft zowel Jari als de patiënt energie. “Mensen worden enthousiast, maar ik ook! Ik ben altijd benieuwd uit wie er binnenkomt. Is het iemand van 5 jaar oud of iemand van 88 jaar oud? Als men wil revalideren en de klachten wil verminderen door te gaan bewegen dan kunnen wij er samen voor zorgen dat dit ook gebeurd.

Het geeft mij energie als ik zie dat mensen minder klachten krijgen en bewegingen beter uitvoeren dan de week daarvoor. Dus echt bewegend behandelen en werken naar een doel. Wat ik vertel of uitleg valt of staat met bewegen. Daarom is het handig om met mij aan de slag te gaan als je er zelf ook actief in staat.” Wat als dat niet het geval is? “Dan is het voor mij lastiger werken, maar dan zal ik wel proberen uit te leggen dat de extra oefeningen juist het verschil kunnen maken tussen wel of geen klachten. Oefeningen doen is echt belangrijk bij mijn werkwijze.”

Visie

De visie van Jari past goed bij goed bij DAADKRACHT fysiotherapie. “In mijn ogen wil iedereen meer bereiken dan op het moment zelf. Men wil niet verliezen en ergens goed in zijn én beter worden. Zo wil ik ook de klant benaderen. Kun je een oefening goed? Mooi, dan gaan je nu een stapje verder! Ongeacht de leeftijd en het niveau, moet je kunnen sporten en kunnen doen wat je wil doen. Aan de hand van de trainingen en de energie die wij er samen in stoppen denk ik dat je te allen tijde je doel kunt bereiken. Als je je voor 100% inzet dan kan het nooit aan onze samenwerking hebben gelegen dat jij je doel niet hebt gehaald.”

(tekst gaat verder onder de foto)

LSC 1890 & groepstrainingen

Naast de individuele behandelingen heeft Jari ook elke week twee ‘standaard’ afspraken staan in zijn agenda. Op maandagavond is hij te vinden bij voetbalclub LSC 1890, waar DAADKRACHT fysiotherapie een samenwerkingsverband mee heeft. “Een uur lang heb ik de tijd voor alle jeugdspelers die blessures hebben. Het is belangrijk dat de klachten zo snel mogelijk gecheckt kunnen worden na het weekend.

Ik beoordeel of ze naar de fysiotherapeut moeten of dat alleen oefeningen volstaan. Vaak is bij de jeugd handiger dat ze net even wat anders moeten bewegen. Na vier à vijf dagen hebben ze dan vaak al geen klachten meer. Ook heb ik contact met de trainer van elke speler, zodat ook die persoon weet wat er speelt rondom zijn spelers.”

De tweede afspraak die elke week staat zijn de hersteltrainingen op vrijdagmiddag. Van 16.30 uur tot 17.30 uur werkt Jari zijn gasten in het zweet op het veld van LSC 1890. “Dat zijn meestal mensen die terugkomen van blessures en niet zeker weten of ze met het team mee kunnen trainen. Het is een training voor alle fitte sporters, maar er zitten bijna alleen maar voetballers tussen. Ik hoop ook dat mensen die een andere sport beoefenen langs willen komen. Maar als je kijkt naar blessures bij sporters, dan zie je vooral veel blessures bij voetballers.”

Kruisbandblessure

Een blessure die je regelmatig hoort bij een voetballer is een kruisbandblessure. Een zware blessure waar Jari graag mee aan de slag gaat. “Voor een kruisbandblessure staat een hersteltraject van één jaar. Dat betekent automatisch dat ik een jaar lang iemand enthousiast moet houden, uit moet blijven dagen én rekening moet houden met alle factoren die daarin meespelen. In het begin kan een persoon niet lopen en de knie niet belasten. Vanuit daar bouw je een jaar lang een traject op dat ervoor moet zorgen dat er weer volop kan worden gesport.

Een kruisbandblessure is het meest uitdagende en meteen ook één van de leukste behandeltrajecten. Negen van de tien keer zijn het sporters die op een hoog niveau zaten voor hun blessure en terug willen naar dat oude niveau. Of er mensen tussen zitten die het niet meer trekken? Natuurlijk zijn die er. Toch probeer ik dan altijd duidelijk te maken waarom wij dit doen en dat de manier waarop belangrijk is. Dan probeer ik toch afspraken te maken over blijven bewegen en oefeningen thuis.”

Op zijn plek

Jari is nog niet uitgeleerd. Momenteel is hij naast zijn werk bezig met de master Sportfysiotherapie in Amersfoort, waar hij zijn laatste jaar in gaat. “Die kennis neem ik dan vervolgens mee naar de praktijk bij DAADKRACHT fysiotherapie. Altijd als ik daar vandaan kom, ga ik met een hele lading energie naar huis. Het put mij niet uit en kost mij geen moeite. Als je dat via je werk kunt krijgen, dan denk ik dat je het heel erg goed hebt.”

 

Contact

Daadkracht Fysiotherapie Logo vrijstaand