Schouderklachten… Bijna 60% van de mensen krijgt er eens in zijn leven mee te maken. Typerend is dat de klachten vaak sluimerend ontstaan en steeds een beetje erger worden. Hierdoor duurt het vaak best lang voordat mensen (medische) hulp inschakelen.
Hoe ontstaat schouderpijn?
Meestal is er niet een directe oorzaak voor de klachten aan te wijzen, maar ontstaan deze op basis van een combinatie van factoren. Meest gebruikelijk is een disbalans tussen de belastbaarheid van lichaam en de gevraagde belasting. Stress, inactiviteit, ouderdom en bijvoorbeeld slaaptekort kunnen bijdragen aan een verminderde belastbaarheid. Collega Hendrik schreef hier een tijdje geleden een interessant stuk over belastbaarheid.
De schouder is een complex gewricht bestaande uit een grote kop op een relatief kleine kom. Hierdoor is het erg beweeglijk. De oorsprong van de kom staat op het schouderblad. De aansturing en functie van het schouderblad is dan ook erg belangrijk. Een verstoring hiervan en/of een verminderde belastbaarheid van de spieren rondom het schoudergewricht zelf zorgen dan ook in de meeste gevallen voor overbelasting – dit leidt uiteindelijk tot pijn en stijfheid.
Veel voorkomende klachten:
Veel genoemde klachten aan een schouder zijn:
- pijn door overbelasting van de spieren en of pezen rondom de schouder
- frozen shoulder
- slijmbeurs gerelateerde pijn
- schade aan het spier of pees weefsel rondom het schouder (bijvoorbeeld na een val of ouderdom)
Bij 80% van de klanten die wij zien gaat om een overbelasting van het weefsel direct rond de schouder. Hierdoor ontstaat er vaak een beperkt en pijnlijk bewegingstraject, vooral in het heffen of tillen/belasten van de arm. Vaak is er dan sprake van een verstoord bewegingspatroon met verminderde coördinatie en aansturing en lokale pijnpunten.
Peesletsel na een val; of revalidatie na een schouderoperatie, bijvoorbeeld een (omgekeerde) schouderprothese of peeshechting komen relatief minder vaak voor.
Opvallend feitje: een slijmbeurs ontsteking aan de schouder komt relatief weinig voor en heeft een erg kenmerkend karakter. Vaak wordt de slijmbeurs dan ook ten onrechte aangewezen als hoofdoorzaak van de schouderpijn.
Vroeger werden schouderklachten vaak geopereerd. Een typische operatie die nu bijna niet meer wordt uitgevoerd is een zogeheten decompressie operatie. Hierbij maak de orthopeed of schouderspecialist “ruimte” door een stukje van het sleutelbeen af te halen. Recente studies laten echter zien dat hier geen meerwaarde zit ten opzichte van fysiotherapie en gerichte schouder oefeningen! Ook ontstekingsremmende injecties hebben een beperkt en vaak tijdelijk effect, zeker bij chronische en langdurige schouderklachten.
De oplossing:
Een (schouder) fysiotherapeut is DE aangewezen persoon om jouw schouderklachten te verhelpen. Er wordt eerst gekeken waar de oorzaak van de klacht ligt en onder welke categorie de schouderpijn kan worden geclassificeerd. Daarna wordt er met een combinatie van adviezen, behandelingen én gerichte oefentherapie maatwerk geleverd. Bij langdurige schouderklachten zien we vaak ook problemen in het peesweefsel en/of het schouderkapsel. Deze structuren zijn minder goed doorbloed dan bijvoorbeeld spieren. Hierdoor duurt het herstel vaak ook lang.
Belangrijk is om deze tijd goed te nemen om tot een volledig herstel te kunnen komen. Geduld is hierbij dus een schone zaak.
Goed om te weten dat DAADKRACHT fysiotherapie is aangesloten bij het Schoudernetwerk Nederland en dus alle kennis in huis heeft om jou van je klachten af te helpen.
Benieuwd naar onze werkwijze? Maak direct een afspraak