Wat is RSI of KANS?
RSI betekent repetitive strain injury en wordt ook vaak carpaal tunnelsyndroom, tenniselleboog/tennisarm of muisarmaandoening genoemd om de locatie te benoemen. Tegenwoordig valt RSI onder de verzamelterm KANS.
Klachten aan Armen, Nek en/of Schouders is de volledige betekenis van de afkorting KANS.
De term KANS is weer overgenomen uit het Engels (CANS: complaints on Arms, Neck and/or Shoulders). Het is een verzamelterm voor pijnklachten die ontstaan uit herhaaldelijke korte bewegingen of juist een langdurige, statische houding. Klachten ontstaan in de nek, schouders, boven- of onderarm, elleboog, pols en handen.
Hoe wordt RSI of KANS veroorzaakt?
De oorzaak van KANS is een verstoring tussen de belastbaarheid en de belasting van je lichaam(sdelen). In de praktijk is het beter uit te leggen als:
- Herhaaldelijke beweging van arm, nek of schouder gedurende langere tijd.
- Statische houding van arm, nek of schouder gedurende langere tijd.
Of je klachten ontwikkelt, hangt af van de belasting én de belastbaarheid van je lichaam en is voor iedereen anders. Uit onderzoek blijkt dat je een verhoogd risico hebt op KANS met de volgende bekende risicofactoren:
- Herhaaldelijke bewegingen
- Hoge werkdruk en stress
- Verkeerde werkhouding
- Statische werkhouding
- Verhoogde spierspanning
Ook blijkt dat mensen van een hogere leeftijd en vrouwen een verhoogd risico hebben om KANS te ontwikkelen.
Meer mensen met klachten door verhoogd gebruik mobiele apparaten
Daar waar mensen het vroeger hadden over een tennisarm, en later ook de muisarm een begrip werd, is de nieuwste boosdoener het mobiele scherm.
De smartphone is verantwoordelijk voor klachten aan vooral de nek, schouders en rug doordat mensen langdurig en statisch voorover gebogen of met gekanteld hoofd zitten. Ook wordt de telefoon veel met 1 hand vastgehouden in een niet-ergonomische houding en levert klachten aan onderarm en de pols.
De “SMS-duim” is nu de “WhatsApp-vinger” en swipen en pinchen (in- en uitzoomen op een aanraakscherm) zijn voorbeelden van zeer herhaaldelijke bewegingen, met (RSI) klachten aan de vingers, hand, pols en onderarm tot gevolg.
Hoe ziet de diagnose er uit
Denk bij diagnostisering aan lichamelijk onderzoek door een arts of medisch specialist, op zoek naar lichamelijke aandoeningen zoals (nek)hernia’s die dergelijke pijnklachten kunnen veroorzaken. Er is sprake van KANS wanneer klachten als a-specifiek worden benoemd en overige oorzaken zijn uitgesloten. Bij acute klachten na een ongeval is per definitie geen sprake van KANS of RSI.
Symptomen van RSI en KANS
Hoe weet je of jouw klachten worden veroorzaakt door RSI/KANS? Er zijn meerdere symptomen die kunnen wijzen op beginnende of aanhoudende RSI. Denk aan één of meerdere klachten aan vingers, handen, pols, armen, elleboog, schouders, nek en bovenrug:
- Tintelingen in handen of vingers
- Doof of dood (geen) gevoel in armen of handen
- Pijn in de armen, nek, schouders, polsen, handen of vingers
- Stijfheid en niet kunnen ontspannen van spieren
- Hoofdpijn door spierspanning
- Koude vingers of warme sensatie
- Krachtverlies (verminderd gripvermogen)
- Verbleking van de huid
- Krakende gewrichten
- Zwelling
Beginnende klachten worden omschreven als pijnklachten of vermoeidheidsklachten tijdens of kort na werkzaamheden. Met voldoende rust verdwijnen de klachten weer.
Aanhoudende klachten worden omschreven als tijdens werkzaamheden constant pijn en vermoeidheidsklachten voordoen en ook tijdens niet werkgerelateerde activiteiten hinderen. Rust buiten werktijden is niet meer voldoende om de klachten te laten verminderen.
Ernstige klachten zijn continue pijnklachten die niet minderen, zelfs bij complete rust of tijdens slaap. Werken is vrijwel niet meer mogelijk door de klachten.
Preventie van KANS en RSI
Voorkomen is beter dan genezen. Klachten aan armen, nek en schouders worden in het beginstadium vaak voor lief genomen. Echter kan het groeien tot een constante pijn die beperkend is in leefgenot en arbeidsgeschiktheid. Hieronder een aantal tips om klachten te voorkomen die je zelf of met je werkgever kunt toepassen.
In dit artikel wordt vaak beeldschermwerk aangehaald als voorbeeld, maar geldt even goed voor werkzaamheden in fabriek, kinderdagverblijf, professionele keuken enzovoorts.
Zorg voor een ergonomisch ingerichte werkplek
Een ergonomische werkplek borgt een omgeving die is aangepast op de individuele eigenschappen van jouw lichaam en werkzaamheden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een in hoogte verstelbaar bureau, beeldscherm en stoel voor mensen die langer dan 2 uur beeldschermwerk per dag doen. Bij de wet zijn er variërende verplichtingen voor werkgevers in verschillende branches om hieraan te voldoen.
Afwisseling van positie
Langdurig in een statische houding zitten of staan of repeterende bewegingen verhoogd de kans op klachten. Zorg dat je elke 50-60 minuten veranderd van positie, door bijvoorbeeld 10 minuten te gaan staan als je zittend werk doet.
Periodieke pauzes
Naast fysieke belasting is ook mentale belasting een risicofactor. Een hoge werkdruk en stress kunnen leiden tot lichamelijke klachten zoals KANS. Door regelmatig korte pauzes te nemen ben je juist productiever en blijf je gezonder.
Behandeling onder begeleiding van fysiotherapeut of arts
Een fysiotherapeut helpt bij het verhogen van de belastbaarheid om zo RSI klachten aan te pakken. Een arts kan bij aanhoudende ernstige klachten, door bijvoorbeeld artrose en reuma, hulp verlenen en eventueel pijnbestrijding voorstellen.
Behandeling van RSI klachten aan armen nek en schouders
DAADKRACHT fysiotherapie zet je persoonlijke doelen en hulpvraag centraal. Hierbij wordt er gekeken naar de mens en sporter als geheel en stelt de therapeut, op basis van de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken en ervaring, het best mogelijke behandelplan samen.
We stellen vast waardoor de problemen zijn ontstaan en verbeteren/herstellen de balans tussen lichamelijke belasting en belastbaarheid. Dit omvat een combinatie van factoren zoals verbeteren van de werkhouding, fysieke conditionering en bevorderen van de beweeglijkheid van de gewrichten.
Herstel kansen bij (ernstige rsi) klachten aan armen, nek en schouders zijn over het algemeen goed, na behandeling(en) bij een fysiotherapeut. DAADKRACHT fysiotherapie heeft een effectief programma waarbij het overgrote deel van de mensen met RSI klachten binnen 6 maanden weinig tot geen last meer ondervindt.
Plan direct een afspraak in bij DAADKRACHT fysiotherapie in Sneek of loop binnen tijdens ons gratis spreekuur. Wij beoordelen graag samen met jou wat we voor je kunnen betekenen en welke vorm van fysiotherapie een goede oplossing is voor je klachten.