Pijn aan de meniscus?
Nee dat kan niet. De meniscus heeft namelijk geen pijnzenuw en kan op zichzelf dus geen pijn geven. Wel kan bij schade aan de meniscus het omliggende weefsel, zoals het gewrichtskapsel bijvoorbeeld, beschadigd of geïrriteerd raken waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. Dit kan dan wel voor veel pijn en beperkingen zorgen.
De binnenste en buitenste menisci van de knie fungeren als een schokbreker tussen het boven– en het onderbeen. Voor optimaal functionele bewegingen van de knie zijn de menisci uiterst belangrijk in hun rol van stabiliteit, schokabsorptie, kracht en snelheidstransmissie. Ze zorgen er mede voor dat de druk op het onderliggend kraakbeen wordt verminderd en opgevangen.
Wat is een meniscus?
De meniscus is een maanvormig schijfje van kraakbeen. Deze zijn aanwezig in de knie in de vorm van een binnen en buiten meniscus. Dit schijfje kan door een (sport)trauma overbelast worden of zelfs scheuren. Dit is vaak herkenbaar als een scherpe pijn welke soms gepaard gaat met een krakend geluid en/of slotklachten van de knie. Als dit gebeurt kan de knie dik worden, kun je het onvermogen voelen om het been te belasten, een beperking ervaren in het hurken of beperkt zijn in het strekken van de knie.
Sportblessure
Bij acute vormen van meniscus blessures zien we vaak dat er sprake is van een plotselinge (draai)beweging die vaak gepaard gaat met een hogere belasting. Bijvoorbeeld tijdens een landing na een sprong of bij een hoge snelheid of krachtige bewegingen van de knie. Deze blessure komt veel voor bij voetballers en wordt daarom ook wel de voetbalknie genoemd. Naast acute vormen kunnen er ook geleidelijk klachten aan de menisci optreden. Hierbij ontstaan dan kleine micro scheurtjes in het kraakbeen, relatief veel veroorzaakt door overbelasting/ materiaalmoeheid van de knie. Hierbij kunnen de bovengenoemde pijn en bewegingsbeperkingen voorkomen.
Slijtage
Naast de acute vormen van letsel aan de menisci die we vaak zien bij (sport) trauma’s is er nog het verouderingsproces waarbij de menisci vaak brozer en smaller wordt. Deze degeneratieve verschijnselen zijn onomkeerbaar en kunnen bewegingsbeperkingen met zich meebrengen. Daarnaast kan er ook sprake zijn van artrose (gewrichtsslijtage) van de knie waarbij het gewrichtskraakbeen wordt aangedaan. Ook dit leidt naast pijn vaak tot beperkingen bij hurken knielen, lopen of lang staan.
De behandeling
De ervaring leert dat de beste behandeling bij meniscus klachten zonder forse slotverschijnselen of instabiliteit, niet opereren is, maar juist oefentherapie en leren belasting en belastbaarheid opnieuw af te stemmen onder begeleiding van een fysiotherapeut.
Twijfel je over je pijnlijke knie? Of ben je geïnteresseerd in ons behandelplan? Bel dan 0515-700247 voor een afspraak of vul HIER het contactformulier op en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.