De kuit bevindt zich aan de achterzijde van het onderbeen tussen de knieholte en de achillespees. Er zijn 2 kuitspieren: de tweekoppige kuitspier (m. gastrocnemius) en de dieper gelegen kuitspier (m. soleus). Pijn in de kuit wordt vaak ervaren als zeurend of stekend en kan veel verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen kan een behandeling door een fysiotherapeut goed effect hebben, maar voordat gestart kan worden met de behandeling is het belangrijk om goed te onderzoeken wat de aard en ernst van de klachten is.
Een stijf gevoel in de kuiten kan ontstaan als gevolg van overbelasting. Dit kan bijvoorbeeld optreden na lang staan, een lange wandeling of training. Of na hardlopen op een andere ondergrond of op andere loopschoenen. Aanhoudende stijfheid in de kuitspieren kan duiden op plaatselijke verhardingen in de spier.
Kramp in de kuiten kan optreden tijdens of na zware sportbelasting. Veel mensen ervaren ook regelmatig ’s nachts kramp in de kuitspieren. Bij terugkerende kramp in de kuit of kuiten kan er evenals bij stijfheid in de kuiten, sprake zijn van plaatselijke verhardingen in de spieren.
Een spierverrekking in de kuit duidt op een blessure die wordt veroorzaakt door overmatig uitrekken van spiervezels. Tijdens lichamelijke inspanning kunnen spieren overbelast worden. Een spierverrekking in de kuitspier gaat vaak gepaard met het voelen van een plaatselijke, pijnlijke verharding.
Een zweepslag of ‘coup de fouet’ vindt meestal plaats in de tweekoppige kuitspier (m.gastrocnemius). Bij een zweepslag scheurt de kuitspier (gedeeltelijk). Dit zorgt plotseling voor een hevige pijn in de kuit bij een afzet met lopen of springen. Lopen is vaak niet of nauwelijks mogelijk na het oplopen van deze blessure. Veel mensen ervaren het gevoel alsof ze een klap tegen de kuit hebben gehad van een zweep, vandaar de benaming ‘zweepslag’.
De fysiotherapeuten bij DAADKRACHT Fysiotherapie zijn bekend met verschillende typen kuitblessures en kunnen daarvoor een gericht behandelplan opstellen. De ernst en aard van de klachten bepalen daarbij hoelang een behandel- en revalidatieproces duurt en uit welk soort behandelingen dit bestaat.
Het is van groot belang dat er voorafgaand aan de behandeling een nauwkeurig onderzoek plaatsvindt om een aantal oorzaken van kuitklachten uit te sluiten. Hierbij valt te denken aan een trombosebeen. Mocht er na het fysiotherapeutisch onderzoek het vermoeden bestaan dat mogelijk sprake is van trombose, dan zal er worden doorverwezen naar de huisarts voor verder onderzoek.
Plan direct een afspraak in bij DAADKRACHT fysiotherapie in Sneek. Wij beoordelen graag samen met jou wat we voor je kunnen betekenen en of fysiotherapie een goede oplossing is voor je klachten of blessure!
Shin splits | Voorste kruisband gescheurd | Achterste kruisband gescheurd | Knieband(en) gescheurd | patellofemoraal pijnsyndroom | Zweepslag | Runnersknee | IJsbeentje | Hielspoor | Achillespeesontsteking | Gescheurde achillespees | Tenniselleboog | Gescheurde enkelband(en)
Wij gebruiken alleen functionele cookies voor een goed werkende website. Lees hier ons cookiestatement InstellingenAkkoord